Menu Zavřeno

Jiří Henžlík končí po neuvěřitelných 55 letech s trénováním

Jiří Henžlík končí po neuvěřitelných 55 letech s trénováním

Jiří Henžlík s jednou s nejúspěšnějších svěřenkyň Eliškou Staňkovou, která startovala na MS v DaUhá

Přinášíme článek, který se ohlíží za trenérskou kariérou jednoho z nestorů plzeňské atletiky Jiří Henžlíkem, který se rozhodl ve svých 85 letech skončit s trénováním. Převážně mládeži se věnoval neuvěřitelných 55 let.

Trenér a bývalý atlet Jiří Henžlík oslavil letos v lednu 85. narozeniny a současně v letošním roce slaví 55 let trenérské práce v atletice. Sám jako atlet sklízel největší úspěch v hodu kladivem. V letech 1953 až 1957 byl držitelem krajského rekordu. Nejlepší jeho osobní výkon byl 51.49 m. Ke konci své aktivní činnosti se od roku 1964 začal věnovat trenérské práci s mládeží se zaměřením na vrhačské discipliny. Celkem 22 bývalých svěřenců Jiřího Henžlíka se umístilo na medailových místech mistrovství ČSR, později ČR. V mnoha případech i několik let po sobě a někteří i ve více vrhačských disciplinách. V roce 1975 spolupracoval na projektu otevření Střediska vrcholového sportu mládeže při TJ Škoda Plzeň, kde pracoval nejdříve jako organizačně-hospodářský pracovník. Později v letrech 1980 až 1985 jako vedoucí SVS-M a současně jako trenér. V letech 1996 až 1999 působil jako trenér na Sportovním gymnáziu v Plzni.

Tam také dosáhl největších úspěchů ve své trenérské práci. V roce 1997 oštěpařka Helena Brejchová skončila na 10. místě na mistrovství Evropy juniorů a juniorek v Lublani a oštěpař Vít Šimeček na 10. místě na Olympiádě evropské mládeže do 17 let v Lisabonu. Tam byl také určen Českým atletickým svazem jako trenér úspěšné skupinky tří vrhačů /Jarmila Klimešová – oštěp 1. místo, Antonín Žalský – disk 3. místo a Vít Šimeček – oštěp 10. místo/. V témže roce vedl také skupinu čtyř oštěpařek juniorek na závody Olympijských nadějí ve Varšavě. Jiří Henžlík má také podíl na úspěchu současné šampionky v hodu

diskem a účastnice letošního MS v Dauhá Elišky Staňkové. Tu přivedl k hodu diskem na Sportovním gymnáziu a dal ji první základy k této disciplině. V letošním roce mu končí trenérská licence a po 55. letech tedy odchází do trenérského důchodu.

ve spolupráci s Jiřím Henžlíkem