Menu Zavřeno

Žáci vybojovali na ODM 2024 devět cenných kovů

Vrcholným závodem sezóny byla pro žákovské kategorie Olympiáda dětí a mládeže 2024, kterou od 23. do 27. června hostil Jihočeský kraj. Atletické soutěže probíhaly na stadionu v Českých Budějovicích. V dresech Plzeňského kraje jsme viděli 30 závodníků kategorií starší žáci, starší žákyně, mladší žáci a mladší žákyně. Celkem vybojovali devět medailí – 2 zlaté, 2 stříbrné a 5 bronzových, a pokořeny byly také dva krajské rekordy.

Sestavení nominace jednotlivých kategorií a atletickou výpravu měli na starosti trenéři Adriana Ujkanovičová (AK ŠKODA Plzeň), Denisa Benešová (AK ŠKODA Plzeň), Martin Pivoňka (AC Domažlice) a František Cihlář (Aktiv Sport Horšovský Týn).

Zlatou medailí se blýskla starší žákyně Kristýna Záhořová (AK ŠKODA Plzeň), která ve skoku dalekém zapsala výkon 579 cm. K tomu přidala také páté místo na distanci 60 m. O skvělé překvapení se postaral David Krejčí (TJ Baník Stříbro), který díky novému osobnímu rekordu 9,22 s nenašel na distanci 60 m překážek mladších žáků žádného přemožitele.

David Krejčí na stupních vítězů

Stříbrný cenný kov vybojoval mladší žák David Bosák (Aktiv Sport Horšovský Týn) ve skoku vysokém, když se v napínavé soutěži dokázal přenést přes laťku 164 cm. Skvěle si vedla mixová štafeta mladšího žactva na 4×60 m. Ta ve složení David Krejčí, Pavel Faukner (Aktiv Sport Horšovský Týn), Leona Fišáková (TJ Baník Stříbro) a Amálie Matulková (TJ Baník Stříbro) proťala cílovou pásku na druhém místě v čase 30.25 s.

Soutěž diskařek s Terezou Žemličkovou a bronzovou Eliškou Maříkovou

O vůbec první medaili celé sbírky na ODM se postarala Eliška Maříková (AK ŠKODA Plzeň), která výkonem 40,08 m překonala krajský rekord v hodu diskem a na krk si pověsila bronz. Na třetím místě doběhla Amálie Matulková (TJ Baník Stříbro), a to na 60 m překážek mladších žákyň výkonem 9,50 s. Velice napínavý finiš předvedli naši závodníci na distanci 800 m mladších žáků. Z bronzového kovu se nakonec o setinu sekundy radoval Adam Soukup (Aktiv Sport Horšovský Týn) za výkon 2:19.56 min.

Také obě štafety na 4×60 m v kategorii staršího žactva vybojovaly bronzové medaile. Chlapecká čtveřice ve složení Antonín Pták, Jakub Nygrýn, Vít Čechura a Josef Královec proťala cílovou pásku v čase 26.98 s. Všichni závodníci patří do klubu AK ŠKODA Plzeň, a tak se jim povedlo překonat žákovský krajský rekord na 4×60 m. Na bronzový stupínek vyskočilo také kvarteto starších žákyň ve složení Kristýna Záhořová, Ema Nováková (AK ŠKODA Plzeň), Adéla Šoffrová (AK ŠKODA Plzeň) a Alžběta Králová (AKM Viktoria Plzeň).

Všem zúčastněným děkujeme za skvělou reprezentaci kraje!

Bronzová štafeta starších žáků s trenérkou: Královec, Pták, Benešová, Nygrýn, Čechura
Bronzová štafeta starších žákyň: Záhořová, Šoffrová, Nováková, Králová