Menu Zavřeno

Hrochová splnila limit na OH, Petržilková pokořila hranici 52 sekund

Závodně nabitý víkend přinesl západočeské atletice hned dva fantastické výkony světové úrovně.

O první se v dopoledních hodinách postarala reprezentantka AK ŠKODY Plzeň Tereza Hrochová, která se postavila na start maratonské trati ve španělské Seville s cílem splnit limit na olympijské hry. Svěřenkyně Vladimíra Bartůňka zvládla trať dlouhou 42 km v čase 2:26.38 hod a o 12 vteřin tak pokořila ostrý limit pro start na Olympijských hrách v Paříži. Zároveň se zařadila na třetí místo české historické tabulky na této dlouhé běžecké trati a pochopitelně stanovila novou hodnotu krajského rekordu.

Kariérní milník překonala také Tereza Petržilková na halovém mistrovství České republiky mužů a žen. V neděli vidělo ostravské publikum velice napínavé finále závodu na 400 m, ve kterém závodnice AK ŠKODY Plzeň vybojovala stříbrnou medaili a poprvé v kariéře stlačila čas pod 52 sekund. V cíli se časomíra zastavila na 51.88 s, což svěřenkyni Jana Hanzla zároveň posunulo na sedmé místo české historické tabulky. Že se kvalita české ženské čtvrtky zvyšuje dokázaly vedle Terezy Petržilkové také vítězná Lada Vondrová, která svým novým osobním maximem 51.41 s vytvořila nový rekord mistrovství, a bronzová Terezie Táborská, která posunula český juniorský rekord na 52.93 s.

V ostravské hale padly také tři národní rekordy. A to na 60 m, který časem 7.15 s vylepšila Karolína Maňasová (SSK Vítkovice), na dorostenecké 800 m, kde historicky nejlepší výkon zapsala Adéla Holubová (T. J. Sokol České Budějovice) výkonem 2:04.27 min, a také dorostenecký na běžecké trati 3 000 m, jehož novou hodnotu stanovila Jana Johanová (Atletika Litvínov) na 9:29.48 min.

Foto: ČAS – Soňa Maléterová, Martin Edlman