Menu Zavřeno

Jiří Henžlík oslavil životní jubileum 90 let

Významné životní jubileum oslavil 28. ledna nestor plzeňské atletiky Jiří Henžlík.
S královnou sportu začal, když mu bylo pouhých deset let, a do trenérského důchodu odešel v 85 letech.

Pan Henžlík se narodil v roce 1934 v Plzni, kde později studoval na střední průmyslové škole a kde také vykonával vojenskou základní službu. Během závodní kariéry několikrát posunul krajský rekord v hodu kladivem, který držel v letech 1952 až 1957. Osobním rekordem je výkon 51,49 m. Stříbrnou medaili vybojoval v hodu kladivem na přeboru DSO Slávia v Brně (dnešní univerziáda) nebo čtvrté místo na IV. letní armádní spartakiádě v Brně.

Na úspěšnou závodní kariéru navázal neméně úspěšnou kariérou trenéra. Té se věnoval celých 55 let a během ní vychoval celkem 23 mladých vrhačů, kteří vybojovali cenné kovy na republikových mistrovstvích včetně samotných mistrovských titulů. V roce 1996 začal působit jako trenér na Sportovním gymnáziu v Plzni a za této éry dosáhl vůbec těch největších trenérských úspěchů. Jeho svěřenkyně Helena Brejchová se v hodu oštěpem umístila na 10. pozici na mistrovství Evropy juniorů a juniorek v Lublani a oštěpař Vít Šimeček vybojoval rovněž desáté místo na Olympijských hrách evropské mládeže do 17 let v Lisabonu. K disku přivedl také pozdější několikanásobnou mistryni ČR a účastnici Mistrovství světa v Dauhá Elišku Staňkovou.

Pan Henžlík se svým svěřencem Jaroslavem Roubalem
po 50 letech od mistrovského titulu ČSSR (2017)

Pan Jiří Henžlík se věnoval také růstu atletického zázemí v Plzni, když se podílel na otevření Střediska vrcholového sportu při TJ Škoda Plzeň a později se stal vedoucím právě SVS mládeže. V letech 1980-1986 a 1991-1993 byl předsedou atletického klubu Škoda Plzeň. Velikou zásluhu měl také na rozšíření oválu na 8 drah a položení nového škvárového povrchu na tehdejším stadionu a později, v roce 1997, dokonce položení povrchem POLYTAN na dráze a v jednotlivých sektorech.

Jeho atletické nadšení a zasvěcení královně sportu nezůstalo nepovšimnuto. Například v roce 1984 obdržel ocenění Čestný titul vzorný trenér a v roce 2006 získal Ocenění za dlouholetou práci s mládeží od primátora města Plzně.

V roce 2019 mu po 55 letech trenérské kariéry vypršela trenérská licence a pan Henžlík odešel v 85 letech věku do atletického důchodu. I nadále je ale velkým sportovním nadšencem a stále sleduje nejen atletické dění a úspěchy.