Menu Zavřeno

Český rekord Terezy Petržílkové se štafetou a další Západočeši na ME družstev v Polsku

Český rekord Terezy Petržílkové se štafetou a další Západočeši na ME

družstev v Polsku

fotozdroj atletika.cz a irozhlas.cz

Třídenní klání, velká týmovost a snaha zůstat mezi elitou i pro další období.

Přinášíme jednotlivé komentáře a reakce našich atletů, tak je zprostředkovává atletika.cz:

V samotném závěru smíšená štafeta na 4×400 metrů. Od startu běžel Matěj Krsek (45.38) a Tereze Petržilkové (50.97) předával na první pozici. Ta vedení uhájila a stejně tak úspěšný byl také na třetím úseku Vít Müller (45.20). Lada Vondrová (50.79) pak měla na finiši velmi těžkou soupeřku v Belgičance Cynthii Bolingo. Tento duel se neobešel bez drobného kontaktu a Bolingo se před naši reprezentantku na chvíli dostala, nicméně Lada jí v cílové rovince atak oplatila a proběhla cílem jako první v novém rekordu šampionátu a českém historickém maximu 3:12.34. Z obou zápisů naše štafeta ukrojila více než dvě vteřiny. V druhém běhu navíc nebyla žádná ze štafet rychlejší a čeští čtvrtkaři a čtvrtkařky tak brali i celkové prvenství v této disciplíně. Zároveň se také jedná o velmi nadějný čas směrem ke kvalifikaci na mistrovství světa v Budapešti.

Hodnocení ZDE

Vynikajícího výsledku dosáhla na ženské čtvrtce Tereza Petržilková. Z druhé dráhy si totiž ve špičkové konkurenci doběhla pro další výrazné vylepšení osobního rekordu, když cílem proběhla v čase 51.51, čímž si předešlý osobák z mítinku Kladno hází srazila o dalších 44 setin. Svěřenkyně Jana Hanzla navíc předčila papírové předpoklady, když připsala na české konto cenné body za páté místo. V českých historických tabulkách se pak posunula už na devátou příčku. Očekávanou vítězkou se stala Nizozemka Femke Bol, která časem 49.82 posunula vlastní dva roky starý rekord šampionátu z Kluže o více než půl vteřiny. Druhá byla Polka Natalia Kaczmarek za 50.34.

Reakce Terky Petržílkové ZDE

Vystoupení českých vrhaček v rámci prvního soutěžního dne uzavřela diskařka Barbora Tichá. Svěřenkyně Lucie Plašilové se postupně zlepšovala až na 50.68, s čímž skončila dvanáctá. Vítězná Němka Kristin Pudenz ozdobila svůj triumf kvalitním výkonem 66.84.

Na rozdíl od sprinterů si běžkyně na 5000 metrů rozhodně podmínky pro svůj závod pochvalovat nemohly. Bylo jasné, že ve velmi dusném a teplém počasí se na nějaké závratné časy nepoběží. Tereza Hrochová se poměrně dlouhou dobu dokázala držet vedoucí skupiny, ale v závěru jí přeci jen dráhové specialistky utekly a Tereza finišovala jako patnáctá v čase 16:34.52. Pro pohodlné prvenství si doběhla Italka Nadia Battocletti v čase 15:25.09.

Co se týká umístění, tak se o příjemné překvapení druhého soutěžního dne postaral diskař Michal Forejt. Ten do Polska odcestoval jako náhrada za zraněného Marka Bártu a zástup to byl velmi úspěšný. Michal předvedl tři vyrovnané pokusy, přičemž nejdelší z nich měřil 59.90, což ho vyhouplo až na konečné šesté místo, a to jsou jednoznačně plusové body pro českou výpravu. I zde byl vítěz jednoznačný, a to v podobě Švéda Daniela Stahla, který zvítězil výkonem 67.25.

Linda Suchá se v soutěži trojskokanek postupně zlepšovala. Zahájila pokusem na 12.72, následně zapsala 12.91 a ve třetí sérii si pak zajistila trojskokem na 12.99 umístění v elitní osmičce. Další posun pořadím už nepřišel, nicméně papírové předpoklady byly v tomto případě nad míru potvrzeny. Plný bodový zisk z této disciplíny bere Turecko zásluhou Tugby Danismaz, která svůj triumf ozdobila novým národním rekordem 14.16.

Také další ze svěřenců Jaroslava Báby Jan Štefela opět ukázal, že se umí na vrcholné akce skvěle připravit. Průběh letní sezóny byl dosud v jeho podání nepříliš výrazný, ale formu si schoval na ten správný okamžik. V Chorzówě se mu podařilo napodruhé přenést přes laťku o hodnotě 220 centimetrů, čímž si vylepšil své sezónní maximum a také letošní nejlepší český výkon o čtyři centimetry a ukázal, že jeho výkonnost směrem k blížícímu se mistrovství Evropy do 23 let, kde bude obhajovat zlato, stoupá. V rámci ME družstev obsadil pěknou pátou příčku. Zvítězil olympijský šampion Gianmarco Tamberi, jenž při své letošní závodní premiéře pod otevřeným nebem zaznamenal 229 centimetrů.

Jakub Davidík se na patnáctistovce snažil co nejdéle hlídat čelo závodu, což se mu dařilo téměř až do náběhu do závěrečného okruhu. Tam už ovšem favorité ukázali svou sílu. Náš reprezentant tak finišoval na devátém místě v čase 3:40.76. Vyhrál Španel Mohamed Katir v novém rekordu šampionátu 3:36.95. Tento statistický primát sebral Jakubu Holušovi, jenž ho měl v držení výkonem 3:37.74 od roku 2014.