Menu Zavřeno

Cenu rektora ZČU v soutěži Sportovec Plzně získal Jan Škarban

Cenu rektora ZČU v soutěži Sportovec Plzně získal Jan Škarban

V úterý 11. dubna byli v obřadní síni plzeňské radnice vyhlášeni nejlepší sportovci Plzně za rok 2022 v kategoriích žactva a dorostu. Cenu rektora ZČU, udělovanou za propojení studia a sportu, obdržel překážkář Jan Škarban ze Sportovního gymnázia Plzeň.

„Skloubit sport a studium vyžaduje silnou vůli, sebekázeň a vytrvalost. Pokud někdo dokáže dělat obojí na vysoké úrovni, rozhodně si zaslouží podporu a ocenění,“ říká rektor ZČU Miroslav Lávička. Dodává také, že díky kvalitnímu vzdělaní sportovci lépe najdou uplatnění i po skončení své profesionální sportovní kariéry.

Na plzeňské radnici předal Miroslav Lávička Cenu rektora ZČU za propojení studia a sportu studentovi Sportovního gymnázia Plzeň Janu Škarbanovi. Kromě toho, že je v kategorii do 18 let čtyřnásobným překážkářským mistrem republiky, patří k úspěchům mladého atleta, který závodí za AK Škoda Plzeň, také například stříbro z Letního evropského olympijského festivalu mládeže v Banské Bystrici v závodě na 2000 m překážek nebo sedmé místo na evropském šampionátu do 18 let v Jeruzalémě. Je také držitelem krajského rekordu na trati 2000 m překážek. „Jan Škarban má po celou dobu studia na vysvědčení samé jedničky. Složku s výchovnými opatřeními má naplněnou samými pochvalami – nejen za vynikající prospěch, ale i za skvělé sportovní výkony. Je to zodpovědný student, který si ocenění určitě zaslouží,“ potvrzuje třídní učitelka nadějného atleta.

Cenu rektora udělují Nadace sportující mládeže ve spolupráci se Západočeskou univerzitou už od roku 2014. Obě instituce si cení toho, když sportovně nadaní středoškoláci a středoškolačky pokračují ve svém dalším vzdělávání na univerzitě. „Západočeská univerzita se snaží vytvořit studujícím co nejlepší podmínky pro skloubení sportu a studia. Díky naší spolupráci s ministerstvem školství a resortním sportovním centrem VICTORIA VSC mohou naši studenti a studentky s vynikajícími sportovními výsledky získat podporu stipendijního programu UNIS. Ta jim umožňuje se věnovat studiu a zároveň trénovat a účastnit se soutěží,“ připomíná rektor Miroslav Lávička. Program UNIS administruje na ZČU Centrum tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické. Své studující, kteří dosahují vynikajících sportovních výsledků, každoročně univerzita oceňuje mimořádným stipendiem, udělovaným ve spolupráci s městem Plzní a Plzeňským krajem.

 

Vítězkou soutěže Sportovec Plzně 2022 se v kategorii staršího žactva stala tenistka Eliška Forejtková, v dorostu si cenu odnesla sportovní střelkyně Veronika Blažíčková. Vyhlášení prestižní ankety připravila Nadace sportující mládeže pod záštitou primátora města Romana Zarzyckého. Podrobné výsledky jsou zveřejněna na webu soutěže.

Z atletů se prosadili i další mladší žákyně Emma Nováková či tým juniorů AK ŠKODA Plzeň

Zdroj zcu.cz