Menu Zavřeno

Oponentury článků talentované mládeže 2021

logo_new
Nové logo PKAS

Během listopadu proběhlo tradiční hodnocení Článků talentované mládeže financované z prostředků svazu, potažmo státního rozpočtu České republiky.

V rámci PKAS máme čtyři Sportovní střediska (SpS) při AK ŠKODA Plzeň, TJ Sokol SG Plzeň – Petřín, TJ Baník Stříbro a AC Domažlice, která  mají na starosti péči o atlety v kategorii U16, dále SCM – Sportovní centrum mládeže podpora pro kategorie U 18 a U20 a při AK ŠKODA Plzeň běží také Atletická akademie, která podporuje atlety napříč kategoriemi a také Sportovní gymnázium v Plzni.

V rámci jednání jednotlivých zástupců těchto článků se zástupci svazu se nejprve hodnotilo atletické zázemí v našem regionu.

Bylo konstatováno, že město Plzeň by jednoznačně potřebovalo další plnohodnotný stadion s 400m dráhou. Stávající kapacita podmínek v Plzni je téměř vyčerpaná.

Pro zimní období by se měla zlepšit příprava studentů sportovního gymnázia, kdy by se mělo v roce 2022 začít s výstavbou nového atletického tunelu.

Dále v diskusi zazněla potřeba vzniku vrhačského zázemí pro přípravu v zimním období a hledání vhodné lokality pro tuto činnost.

Zástupci ČAS informovali o materiálním dovybavení klubů ze svazového rozpočtu, když ještě v letošním roce se technické zázemí obohatí o tyto sektory:
AK Škoda Plzeň – sektor tyč, AC Domažlice – sektor výška, Atletika Klatovy – sektor tyč.

V proběhlé diskusi trenérů SpS byl označen jako  problém nedostatek kvalifikovaných trenérů mimo regionální centra a také rovněž nedostatečné zázemí pro zimní přípravu – kvalitně či zastarale vybavené tělocvičny.

Pozitivně byl hodnocen projekt atletických trenérů do škol a bylo konstatováno, že vzhledem ke covidové situaci chybějí školní soutěže v rámci nichž se dělal nábor starších dětí do atletiky.

Dále se také diskutovalo nad reformou soutěží mladšího žactva, která by měla vést k vyšší závodní všestrannosti závodníků.

Situace v dalších článcích talentované mládeže:

SG – 41 atletů, nových 8, dobrá spolupráce v rámci plzeňských oddílů

SCM – aktuálně v roce 2021 33 atletů, návrh pro rok 2022 – 42 atletů, silný ročník 2006 – 13 atletů získalo na 26 medailí

Proběhla diskuse nad trenéry zařazeni v systému T – SCM (v kraji 8 trenérů) a krácení rozpočtu svazu této kapitoly – ze strany krajského svazu a klubů hodnoceno negativně.

Proběhla i diskuse nad testovacími srazy SCM, jenž proběhl následně v Plzni od 18. do 20.11.

Atletická akademie – pozitivně hodnocena, celkem zařazeno na 720 členů, z toho 31 elitních atletů. Navržena možnost zveřejnit soustředění akademie a nabídnout je dalším členům.

redakčně kráceno -celý zápis u manažera a sekretáře PKAS Miroslava Neuvirta