Menu Zavřeno

Běžecký pohár mládeže 3. kolo – Běh plzeňské teplárenské

Běžecký pohár mládeže 3. kolo – Běh plzeňské teplárenské

Fotozdroj pořadatel Pro sport activities

V sobotu 28.8. se konal v okolí Boleveckých rybníků 8 ročník Běhu Plzeňské teplárenské. Zároveň je tento podnik 3. kolem Běžeckého poháru.

Přinášíme

VÝSLEDKY

a PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ PO TŘECH ZÁVODECH

Další díl je na programu 8.9. v Plzni – Liticích – Během osvobození.

PROPOZICE

TISKOVÁ ZPRÁVA POŘADATELE

V sobotu 28. 8. se v Plzni na Ostende uskutečnil osmý ročník Běhu Plzeňské teplárenské kolem Boleveckých rybníků. Na start všech běhů se postavilo celkem 210 běžců všech věkových kategorií. 104 dětí závodilo v rámci Běžeckého poháru mládeže Plzeňského kraje, 10 běžců si vyzkoušeli méně náročnou trať o délce 2 km, 40 běželo závod na 3,5 km a 56 se zúčastnilo hlavního závodu na 5,5 km. Letošní menší účast byla bohužel ovlivněna dlouhotrvajícím deštivým počasím a nepříznivou předpovědí na den závodu. Mnoho předem přihlášených běžců tak raději zůstalo doma.

Celkovým vítězem běhu na 5,5 km se stal vodňanský běžec Roman Budil. Zvítězil v čase 17:56 min, čímž jen o 5 sekund zaostal za traťovým rekordem Jiřího Valeše z roku 2018. Na druhém místě doběhl Pavel Štěpánik z AK Škoda Plzeň (18:06) a třetí syn vítěze Jakub Budil (18:36). Mezi ženami vyhrála Monika Hloušková (AC Mariánské Lázně) v čase 21:34. Druhá skončila Soňa Müllerová z TJ Baník Stříbro (22:50).  Ve stejném čase doběhla třetí i loňská vítězka Eva Slavíková. Vítězi jednotlivých věkových kategorií se stali Jakub Budil, Roman Budil, Petr Minařík (AC Falcon Rokycany), František Sedlák, Jaroslav Voříšek, Vlastimil Kubal (Stod), Lucie Pernicová (LBK Železná Ruda), Soňa Müllerová, Monika Hloušková, Zlata Lukášková (AC Falcon Rokycany) a Jana Naxerová (USK CS Plzeň).

V běhu na 3,5 km zvítězil v novém traťovém rekordu v čase 10:57 min Pavel Štěpánik z AK Škoda Plzeň. Obhájil tím tak své loňské vítězství a vylepšil vlastní traťový rekord o neuvěřitelných 50 sekund. Na druhém místě doběhl jeho oddílový kolega Philippe Carpentier v rovněž výborném v čase 11:02 a na třetím Jan Riegel (Penny team) v čase 12:31. Nejrychlejší ženou byla Soňa Müllerová Z TJ Baník Stříbro v čase 14:19 a o 53 sekund také překonala traťový rekord. Potvrdila tak velmi kvalitní startovní pole letošního ročníku i dobré běžecké podmínky, které v době závodu panovaly – teplota okolo 20 °C a vlhký vzduch po dešti. Druhá skončila Zlata Lukášková (AC Falcon Rokycany – 15:48) a třetí Vendula Fronková (AC Domažlice – 16:28). Vítězi jednotlivých kategorií se stali Philippe Carpentier, Pavel Štěpánik, Petr Minařík, Josef Leitner (Příbram), Jaroslav Bambas, Kateřina Šebestová (AC Domažlice), Soňa Müllerová, Vendula Fronková a Zlata Lukášková.

Děti soutěžily v rámci Běžeckého poháru mládeže Plzeňského kraje a běžely své závody v lesích okolo kempu na Ostende. Jejich trasy měřily 300 m, 750 m, 1,1 km a 2 km. Vítězi svých kategoriích se stali Kateřina Šilhánková, Patrik Čech (oba AC Domažlice), Tereza Šturmová (TJ Sokol SG Plzeň – Petřín), Jan Krabec (TJ Baník Stříbro), Ema Nováková, Vojtěch Musil, Klára Slavíková (všichni AK Škoda Plzeň), Ondřej Špiroch (Baník Stříbro), Lucie Pernicová (LBK Železná Ruda), Jan Škarban (AK Škoda Plzeň), Štepánka Märzová (Mílaři Domažlice) a Jiří Špiroch (TJ Baník Stříbro).

Na všechny běžce čekal u pláže na Ostende zajímavý doprovodný program. Děti si mohly nechat pomalovat obličej, autogramy rozdali hokejisté HC Škoda Plzeň David Kvasnička a Martin Lang. Svůj stánek a skákací hrad představila realitní kancelář Evropa, prezentovala se samozřejmě také Plzeňská teplárenská. 3 vozy vystavila Toyota Dolák. Akcí skvěle provázel moderátor Zdeněk Hůrka.   Čestným hostem byl opět zlatý medailista z OH v Mexiku 1968 ve střelbě z malorážky Jan Kůrka, který odstartoval většinu závodů a společně s Davidem Kvasničkou, Martinem Langem, radní města Plzně pro oblast školství Lucií Kantorovou a zástupcem spolupořadatele Plzeňské teplárenské a.s. Jiřím Králem předávali ceny nejlepším běžcům.

autor Roman Sladký